0
0
0
s2smodern


DAN UDRUŽENJA  ILMIJJE IZ-e U BiH – 28. SEPTEMBAR

28. SEPTEMBRA 2013. GODINE  OBILJEŽENA 101. GODIŠNJICA ILMIJJE BiH

 

Rad Ilmijje IZ-e BiH posebno je zasnovan na sljedeća četiri elementa:
Život u dini islamu - uz razvoj i jedinstvo IZ-e u BiH, država BiH i njena zaštita, harmonizacija međuljudskih odnosa uz afirmaciju bošnjačkog naroda, te socijalno-statusna pitanja  članova Udruženja Ilmijje.
U tekstu koji slijedi želim ukratko iznijeti sjećanje na:
RAD ILMIJJE U JAJCU U PROTEKLOM PERIODU 1)
Na područje Jajca došao sam na dužnost imama, hatiba i muallima u džemat Jezero 08. februara 1973. godine, te mogu napisati sjećanja za ovaj protekli period.
Na području Jajca i Mrkonjić Grada tada i u slijedećim godinama imami su bili: Muderris Mustafa ef. Čolić, Smajl ef. Žužo, Sulejman ef. Mecavica, Ramiz ef. Makić, Mustafa ef. Hadžić, Rifet ef. Meštrovac, Ćamil ef. Hodžić, Rasim ef. Trako, Hamdo ef. Karaga, Avdo ef. Velić, Muharem ef. Poturović, Muharem ef. Delić, Ramiz ef. Bećirović, Fuad ef. Karaga, Šekib ef. Makić, Ragib ef. Duranović, Muradif ef. Šljivo, Sirrija ef. Hadžimejlić, Fadil ef. Karić, Orhan ef. Mahmutović, Zahir ef. Maglić, .....penzionisani članovi UI u to doba bli su Smajl ef. Mehdić i Mustafa ef. Turudić.
U vremenu od početka 1973. do 1977. godine, naše Udruženje Ilmijje (Jajce i M. Grad), djelovalo je kao Pododbor UI u sastavu Odbora Udruženja Ilmijje Banja Luka. Veoma dobro se sjećam Izborne skupštine Udruženja Ilmijje Banja Luka, koja je održana u Jajcu. Na toj Skupštini okupila se ulema banjalučkog odbora Ilmijje. Skupštini nisu prisustvovali predstavnici Glavnog odbora Ilmijje BiH, te su neki diskutanti uputili riječi kritike prema Glavnom odboru UI. Dobro se sjećam da je naš muderris Mustafa ef. Čolić, kao i uvijek, branio rukovodioce iznoseći svoje uvjerenje da iz opravdanih razloga nisu mogli doći na Skupštinu.  Tada je za predsjednika izabran Muhamed ef. Handžić - imam iz Banja Luke. U Odbor udruženja Ilmijje Banja Luka sa našeg područja izabran je muderris Mustafa ef. Čolić. Na toj Skupštini Izvještaj o radu našeg Pododbora podnio je Fuad ef. Karaga. Naše Udruženje je i  dalje djelovalo kao Pododbor i naši članovi su uzimali učešća u radu godišnjih skupština, seminara i drugih aktivnosti u organizaciji Odbora udruženja Ilmijje Banja Luka.  Seminari su održavani u Banja Luci, Jajcu, Bosanskoj Gradišci, Čelincu... Predavači na seminarima bili su: Husein ef. Đozo, Kasim ef. Mašić, muderris Mustafa ef. Čolić, Ibrahim ef. Halilović, hafiz Ćamil ef. Silajdžić i drugi. Seminarima se pridavala velika pažnja.
Godine 1977., Pododbor Udruženja Ilmijje Jajce uputio je zahtjev Glavnom odboru udruženja Ilmijje u BiH da se za područje Jajca, Mrkonjić Grada i Glamoča osnuje Odbor Udruženja Ilmijje, jer smo to po broju članova, a na osnovu Statuta Udruženja ilmijje BiH mogli ostvariti.
Glavni odbor UI je udovoljio našem zahtjevu, te je održana Skupština UI za područje Jajca, M. Grada i Glamoča. Na Skupštini  je  izabrano  rukovodstvo Odbora udruženja Ilmijje Jajce.
Tom prilikom, iz Glamoča su nam došli Adem ef. Kršić, Jusuf ef. Karaman i još jedan imam. Jusuf ef. Karaman je proučio ašere na početku Skupštine. Mi, prisutni imami, koji smo prvi put slušali kako Jusuf ef. uči, bili smo zadivljeni njegovim učenjem Časnog Kur'ana. Od tada sam više puta sretao Jusuf ef. Karamana koji je kasnije položio hifz i postao hafiz Kur'ana a.š.
Za prvog predsjednika UI Jajce (za područje Jajca, M.Grada i Glamoča) izabran je Fuad ef. Karaga. Za sekretara i blagajnika izabran je Ramiz ef. Bećirović.
U Odbor su izabrani muderris Mustafa ef. Čolić, Adem ef. Kršić i Hamdo ef. Karaga. Za delegate Skupštine UI BiH izabrani su Fuad ef. Karaga i Ramiz ef. Bećirović.
Pošto je naš Pododbor, a sada Odbor UI u svojim redovima imao alima - muderris Mustafu ef. Čolića, to je utjecalo na plodonosan rad našeg Udruženja. Muderris Mustafa ef. je na matrice pisao hutbe i predavanja, a Fuad ef. Karaga i Ramiz ef. Bećirović su to umnožavali za članove Udruženja Ilmijje Jajce. Tako smo na ručnom šapirografu (ručni kopir aparat) odštampali zbirku hutbi muderris Mustafe ef. Čolića, koje je Arebicom napisao na matrici. Za Ramazan smo na pomenuti ručni šapirograf kopirali po 3500 vaktija koje su kao hedija davate džematlijama.
Posebno razvijenu i dobru saradnju smo imali sa Odborom UI Bugojno u čijem radu se  isticao Muharem ef. Omerdić. Muharem ef. je dao poseban doprinos da je štampan  prevod RIJADU-S-SALIHIN-a, koji je preveo  muderris Mustafa ef. Čolić.
Odbor udruženja Ilmijje Jajce je nastavio praksu održavanja seminara za članove UI Jajce, a članovi našeg Udruženja su uzimali učešća na regionalnim seminarima koje je organizovao Glavni odbor UI BiH.
Naš Odbor UI je bio inicijator organizovanja međureligijskih druženja i izleta. Na pomenutim druženjima i izletima učestvovali su: članovi Udruženja ilmijje, pravoslavni sveštenici i katolički svećenici.
Godine 1980., Fuad ef. je premješten za imama  u Todorovo na području Velike Kladuše. U Mrkonjić Gradu je službovao Ferid ef. Huseinbašić, a zatim Ibrahim ef. Begović. U džematu Rijeka nakon premještaja Šekib ef. u Prijedor, službovali su  Hamid ef. Softić, Šemso ef. Zekotić, Redžif ef. Meštrovac,  Omer ef. Ćosić,  i pred agresiju na BiH Enver ef. Žužo. Na Vlasinju su nakratko službovali mlađi imami, a zatim je postavljen Omer ef. Sarajlić, a u Baljvinama nakon premještaja Muradif  ef. Šljive u Bešnjevo, za imama  je imenovan Suljo ef. Bejtić.
1980. godine umro je doživotni predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Ukopan je u Beogradu. Mjesto je prozvato „Kuća cvijeća“. Nakon njegove sahrane popularno je bilo odlaziti u posjetu „Kući cvijeća“, a zatim se to pisalo u novinama. Ja sam tada bio vršilac dužnosti predsjednika  (vrijeme do izbora), a kasnije sam izabran za predsjednika UI Jajce. Često su mi ljudi postavljali pitanje: „Kad  ćete vi organizovati posjetu „Kući cvijeća“? Na ta pitanja nekad sam postavljao kontra pitanje: „Što vas to brine kad će ko posjetiti Kuću cvijeća“? A nekada sam odmah govorio: „ Ne razmišljam o tome“. U mom tekstu „TA UKLETA UDBA“, biće opisano kako me je  UDBA radi ovoga postupka ispitivala i isljeđivala. Spomenulo se, ne povratilo se. Ipak nek se zna: Odbor Udrženja Ilmijje Jajce nije organizovao posjetu „Kući cvijeća“ – grobu predsjednika Tita. Za ovaj naš postupak ponajviše je zaslužan naš alim, šejh, muderis Mustafa ef. Čolić. U našim razgovorima on je isticao da to muslimani ne bi trebali činiti, izuzimajući samo političare, jer oni – kaže, moraju.
01. juna 1988.  godine, za imama džamije Esme Sultanije u Jajcu, postavljen je Zijad ef. Žužo. Nakon odlaska Avde ef. Velića, u  Vincu su službovali: Husein ef. Granov, Ekrem ef. Tuzlak, Ismet ef. Abdibegović,  Zahir ef. Maglić.
Nakon odlaska Sulejmen ef. Mecavice iz Divičana, u  Divičanima su službovali Ibrahim ef. Babić, Muharem ef. (mlađi) Botić, Dželal ef. Huremović,  hafiz Elvir ef. Duranović.
Na Bešpelju su još službovali: Šefko ef. Sulejmanović, Aziz ef. Palić, Zahir ef. Maglić, Bećir ef. Meštrovac. Kratko su službovali Redžif ef. Meštrovac, Safet ef. Šljivo (Bešpelj i Bešnjevo), Abdulah ef. Smajić.
U Barevu, nakon odlaska Rifet ef. Meštrovca u penziju, službovali su: Zahir ef. Maglić, Orhan ef. Mahmutović, Zuhdija ef. Karaga i Ismet ef. Selimović
U Biokovini je honorarno službovao Alija ef. Mujagić, a u Pljevi-Plivi Fahrudin ef. Bećirović
U Kruščici nakon formiranja džemata pred agresiju na BiH službovao je Ragib ef. Nešust.
U Lupnici, nakon izgradnje džamije, pred agresiju na BiH službovao je Nesib ef. Emušić.
Na narednoj izbornoj Skupštini za predsjednika je izabran Ramiz ef. Bećirović, za sekretara Ibrahim ef. Begović, za blagajnika Suljo ef. Bejtić. U Odbor udrženja Ilmijje Jajce,  izabrani su još i muderris Mustafa ef. Čolić, Ibrahim ef. Babić i Adem ef. Kršić. Za delegata u Skupštinu UI BiH izabran je Ramiz ef. Bećirović.
Posljednja Skupština UI Jajce  održana je u sali Skupštine Općine Jajce. Ašere je proučio Enver ef. Žužo. Kada je Enver ef. počeo učiti, tada se predstavnik Općinske konferencije SSRN Jajce uhvatio za glavu i počeo nešto reagovati. Kad je Enver ef. završio učenje, pitao sam pomenutog predstavnika Općinskih vlasti šta mu se desilo? A on mi je odgovorio: Ramize, pa otkud vam učenje u protokolu“?  Odmah sam mu dao Protokol sa Dnevnim redom, koji je uz poziv upućen Općinskoj konferenciji. Tek tada se hudnjak smirio. Tako je to bilo u ta doba. Nisu Bošnjaci mogli zamisliti da se javne  ustanove mogu koristiti za učenje Kur'ana ili nekih vjerskih predavanja.  Na ovoj posljednjoj  Skupštini u Socijalističkom sistemu za predsjednika je ponovo izabran Ramiz ef. Bećirović, za sekretara Omer ef. Sarajlić, za blagajnika Suljo ef. Bejtić. Za delegate u Skupštinu Udruženja Ilmijje BiH izabrani su Ibrahim ef. Begović i Ramiz ef. Bećirović. Zatim je Ibrahim ef. Begović izabran u Glavni odbor UI BiH. Ubrzo je predložen i izabran za generalnog sekretara UI BiH, te je preselio u Sarajevo. U M. Grad je za imama postavljen Vahdet ef. Alemić. Na Vlasinju je za imama postavljen Sakib ef. Zekan.
Nakon penzionisanja Hamde ef. Karage 1991. godine, u  džemat Ipotu za imama, hatiba i muallima raspoređen je Zuhdija ef. Karaga.
Odlaskom Orhan ef. Mahmutovića iz džemata Pšenik, u ovom džematu kratko su službovali: Ahmed ef. Ćato, Asim ef. Orahovčić i Meho ef. Šljivo.
U Šipovu je jednu godinu  službovao Đemal ef. Balta.
1983. godine Odbor IZ-e Jajce u službu je primio prvu muallimu, svršenicu Gazi Husrev-begove medrese Tahiru Hafizović. U narednim godinama do agresije na BiH 1992. godine, zaposlene su bile muallime: Nadžija Bećirović, Dževada Ribić i Vahida Joldić. Spomenute muallime bile su takođe članovi Udruženja Ilmijje Jajce.
Nakon penzionisanja u Ključu, u Šipovo je doselio Omer ef. Pipić. Za vrijeme agresije na BiH otišao je u Baljvine gdje je i prije službovao. U Baljvinama je preselio na Ahiret.
Dolaskom Adem ef. iz Glamoča u Šipovo, imami iz Glamoča su tražili da pripadaju Mostaru što je Glavni odbor udovoljio. Odbor udruženja Ilmijje Jajce je i bez imama sa područja Glamoča imao dovoljan broj da na osnovu Statuta Udruženja Ilmijje može djelovati kao Odbor udruženja Ilmijje. Članovi udrženja Ilmijje Jajce, Ramiz ef. Bećirović i Ibrahim ef. Begović su aktivno učestvovali u poznatom „Pokretu imama BiH“, što je rezultiralo vanrednim izborima u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i Udruženju Ilmijje BiH.
Finansiranje troškova  i projekata Udruženja Ilmijje iziskivalo je znatna finansijska sredstva. Odbor UI Jajce finansijska sredstva je obezbjeđivao članarinom UI, ostvarenim rabatom od prodaje knjiga i donacijom Odbora IZ-e Jajce.
Uspijevali smo finansirati sve potrebne troškove, te učestvovati u pružanju pomoći  drugima. Ovdje ću navesti da smo kao Udruženje pružili pomoć sestrama Čuljak koje su putujući iz svog sela prema Mostaru upale niz liticu u kanjon rječice Lištice gdje su ostale sedam dana (od 06. do 13. januara 1985 godine.
Od velike hladnće (minus 27 stepeni) premrzle su im se noge,  te su im ispod koljena morale biti amputirane. Iz Mostara su helikopterom prevezene u Beograd.
Iz predagresijskog vremena imam jedan mali rokovnik u kome imam neke zabilješke iz 1991. godine.
U jednoj zabilješci je spisak članova Udruženja Ilmijje Jajce kojima je Odbor Udruženja podijelio kalendare za 1991. godinu. Kalendare su dobili: muderris Mustafa ef. Čolić, Smajl ef. Žužo, Zijad ef. Žužo, Sulejman ef. Mecavica, Ćamil ef. Hodžić, Ramiz ef. Bećirović, Mustafa ef. Hadžić, Dželal ef. Huremović, Ragib ef. Duranović, Mustafa ef. Turudić, Bećir ef. Meštrovac, Ramiz ef. Makić, Alija ef. Mujagić, Zahir ef. Maglić, Rasim ef. Trako, Hamdo ef. Karaga, Adem ef. Kršić, Omer ef. Pipić, Muradif ef. Šljivo, Dževada-hanuma Ribić, Ibrahim ef. Begović, Enver ef. Žužo, Suljo ef. Bejtić, Sakib ef. Zekan, Ismet Kurić, Raif Nešust, Vahida Joldić, Odbor IZ-e Jajce i Odbor IZ-e Mrkonjić Grad. 
Većina imama članova Udruženja Ilmijje Jajce dali su svoj doprinos u organizovanju prvih demokratskih višestranačkih izbora, zatim organizovanju otpora protiv agresije srpsko-crnogorske-četničke okupacije BiH.
Pisac ovih sjećanja (Ramiz Bećirović) je sa još devetnaet Bošnjaka osnivač Stranke demokratske okcije na područu Jajca. Prvi sastanak Inicijativnog odbora održan je na tarasi  Ribljeg restorana (iznad vodopada) 25. juna 1990. godine iza 17,00 sati. Od tada pa do održavanja Skupštine SDA, zatim do višestranačkih demokratskih izbora (18. novembra 1990.) intenzivno su vođene  brojne aktivnosti koje su bile uspješne. Stranka SDA – koju smo mi nazivali pokret Muslimana-Bošnjaka, bila je pobjednik na izborima. Slijedile su pripreme i organizovanje REFERENDUMA (29.02. i 01.03. 1992.), na kom je izglasana Samostalnost i Nezavisnost Bosne i Hercegovine. U svim ovim aktivnostima većina imama je kao i uvijek bila uz svoj narod.
Nakon objavljivanja rezultata REFERENDUMA paravojne srpske bande su počele postavljati barikade, pretresati Muslimane, oduzimati im novac i drugu  imovinu, a neke odvoditi u logore. Tako je počela javna agresija na već priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.
U tim sudbonosnim danima za BiH i Muslimane-Bošnjake imami-članovi Udruženja Ilmijje su bili na visini savoga zadatka. Prilikom višemjesečnog pružanja otpora i odbrane jajačkog područja imami su obavljali razne zadatke koji su pred njih u ovim teškim danima postavljani. Kažem teškim danima, jer su dani odbrane jajačkog područja bili kao sedmice-hefte, hefte kao mjeseci, a mjeseci kao godine. I u tim danima bili smo s narodom sve do našeg egzodusa, 29.10. 1992. godine, a zatim i u muhadžirluku.
U ovom teškom periodu, pružanje vjerskih usluga i sve druge vjerske aktivnosti u gradu Jajcu obavljali su Ramiz Bećirović i Ismet Kurić.
U muhadžirluku učešće imama u odbrani naroda i države, a zatim i oslobađanja okupiranih dijelova BiH  bilo je na razne načine. Vojno-sposobni, mlađi imami uključili su se u jedinice Armije RBiH, a stariji imami su pružali vjerske usluge i radili u džematima. Najstariji i  bolesni imami nisu bili ni dužni, te  je i njima trebala njega, a imali su je od svoje porodice. Ubrzo nakon našeg egzodusa, tek što se sa svojom porodicom bio smjestio u Kaknju,  na Ahiret je preselio Smajl ef. Žužo. Tako naš Smajl ef. Žužo, dugogodišnji drugi imam i mujezin džamije Esme Sultanije u Jajcu svoje ovodunjalučko životno putovanje završi u muhadžirluku u Kaknju, gdje mu je klanjana dženaza, te je ukopan u mezarju kraj auto puta Kakanj-Sarajevo.  Mustafa ef. Hadžić je preselio 08.08.1993. godine, a ukopan je u mezarju u Klopču-Zenica.  Hamdo ef. Karaga je preselio 02.09.1993. godine, a  ukopan je u mezarju Visokovci – Zenica.
U jedinice Armije R BiH uključili su se: Zahir ef. Maglić, Bećir ef. Meštrovac, Ragib ef. Nešust, Nesib ef. Emušić i hafiz Elvir ef. Duranović. Muradif ef. Šljivo je u Kaknju radio u džematu. Enver ef. Žužo je radio u džamatu na području Odbora IZ-e Travnik. Adem ef. Kršić je nakon dolaska iz Šipova (26.02.1993. godine) u Fojnici prijavio se dobrovoljno za kopanje rovova za odbrambene linije Armije R BiH. Kopajući rovove prehladio se, ubrzo se razbolio, te je 27.01.1994. godine preselio na Ahiret. Ukopan je u Gornjem Moštru na području Visokog.
Ramiz ef. Bećirović je preuzeo sve poslove oko organizovanja vjerskog života među muhadžirima na području Zenice i pružanje svih vjerskih usluga.
Uspjeli smo organizovati vjerske aktivnosti u pet sela gdje su se naselili Jajčani i drugi muhadžiri. Vjerske aktivnosti organizovali smo i u nekoliko kolektivnih smještaja. Redovno je održavana mektebska nastava, obavljanje namaza u toku Ramazana, a u nekim mjestime obavljano je svih pet dnevnih namaza. U našem muhadžirskom centru u P. Hanu obavljali smo džumu namaz, bajram namaze i druge vjerske aktivnosti. U ovom centru održavani su razni sastanci jajčana sve do našeg vraćanja iz muhadžirluka u Jajce.
Mektebsku nastavu održavali su: Ismet Kurić, Emina Nešust, Mejrema Agić, Elmedina Agić, Mubera Bećirović,  Zehrudin Hadžić,  Mensur Karadža, Ramiz ef. Makić, Ramiz Bećirović.....
Po oslobađanju Vinačke doline odmah smo organizovali vjerski život na ovom području. Za imama, hatiba i muallima angažovali smo Zuhdiju ef. Karagu, koji je pred agresiju bio imam na ovom području. Po sticanju minimalnih uslova za klanjanje džume namaza odmah smo imenovali hatiba i organizovali obavljanje džume. U mesdžidu Prudi organizovali smo klanjanje džume-namaza u 1996. godini, a prvi hatib je bio hadži Rasim ef. Trako
Slijedio je, zatim mukotrpan povratak na područje Jajca koje je kontrolisao HVO. Povratkom i na ovo područje bili smo sa našim narodom. Uspjeli smo, EL HAMDU LILLAH.

Z A K L J U Č A K
Imajući na umu da je u proteklih stotinu godina na području Jajca službovao velik broj imama, među kojima je bio i dobar broj istaknutih alima, spomenut ćemo imena onih za koje znamo da su službovali na ovome području: hafiz Sinanuddin ef. Sokolović, hafiz Sejfo ef. Hadžiosmanović, Mustafa ef. Okić, ( iz porodice Okića više imama se smjenjivalo u Sinan-begovoj džamiji, te je ova džamija prozvata Okića džamija 2), Halim ef.. Malkoč, Sadik  ef. Softić, Zuhdija ef. Žužić, Mustafa ef. Popara, Hafiz Bekir ef. Hadžiomanović, Ahmed ef. Aganović, Jusuf ef.  Kadribašić, Mustafa ef. Kadrić, Hafiz Mustafa ef. Bubrić, hafiz Ejub ef. Makić, hafiz Abid ef. Zjajo, Muderris  Mustafa ef.Čolić, Muharem ef. Botić, Smajl ef. Mehtić, hafiz Hrustan ef. Karaga, hafiz Zakir ef. Kaniža, Adem ef. Imamović, Mustafa ef. Imamović, Hasan ef. Šahman, Muharem ef.  Šahman,  Ibrahim  ef. Julardžija, Muharem ef. Atić, Sakib ef. Mustafica, Husein ef. Pipić, Hajrudin ef. Joldić, Džemil ef., Mustafa ef., i Muharem ef. Omerdić, Ramiz ef. Glamočić, Zuhdija ef., Sakib ef. i Zahid ef. Makić, Šefko ef. Imamović, Mustafa ef. Vereget.... Teško je  spomenuti sve imame koji su na ovom području službovali, te zato molim sve one koji znaju imame, hatibe i muallime koji su u proteklom vremenu službovali na ovom području da se u narednom periodu njihova imena unesu u ovaj spisak.

Ovo su bile  informacije do agresije, te ukratko i u vrijeme agresije  na BiH (1992.-1995.) godine.
1)    Za Udruženje Ilmijje u BiH u vrijeme vladavine Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije službeni naziv je bio: Udruženje islamskih vjerskih službenika u BiH. U socijalističkom sistemu za Mešihat IZ-e, službeni naziv bio je Starješinstvo IZ-e, za Rijaset IZ-e, službeni naziv bio je Vrhovno Islamsko Starješinsvo, a za Medžlis IZ-e, službeni naziv bio je Odbor IZ-e. U javnim medijima nije se moglo napisati niti reći: dženaza, nego sahrana....
2)    Govoreći na naučnom skupu posvećenom liku i djelu Muhameda Tajiba Okića održanom 2011. godine u Gračanici dr. Ismet Bušatlić dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva je rekao:
Muderis Mehmed-ef. Okić, otac Muhameda Tajiba je iz porodice Okić rođen u Jajcu. Dr. Bušatlić je naveo kako se u vakufnami Sinan-paše Bojanića iz 1582. godine za mesdžid u Gornoj Mahali u središtu grada Jajca spominje imam Okić koji je postavljen u toj džamiji. «Prvi Okić koji u Jajce dolazi iz Budima. Od tada, a to je kraj sedamnaestog stoljeća do početka 20. stoljeća četrnaest generacija Okića su bili imami u toj džamiji. To svjedoči 14 sultanskih berata sačuvanih, nažalost još ne proučenih, tako da se porodica Okić može pratiti od imama do imama kroz četrnaest generacija. Djed rahmetli Tajiba Okića, Jusuf-efendija, umro je 1911. godine, njegov sin Mehmed Tevfik, vaš muderis, je obnašao najvišu funkciju koju može obnašati Bošnjak u vjerskoj hijerarhiji. Bio je zamjenik reisu-l-uleme, ali ne treba zaboraviti da je u vremenu kada je reisu-l-ulema Šarac penzionisan do izbora Čauševića bio reisu-l-ulema IZ,» istakao je dr. Bušatlić.
Nakon našeg povratka iz muhadžirluka u Jajce, bilo je formirano Udruženje ilmijje u okviru IZ-e BiH, te smo se i mi, iako tada malobrojni, uključili u Udruženje Ilmijje IZ-e BiH. Na prvim izborima, nekoliko nas imama i dvije vjeroučiteljice, Mejrema Agić i Almira Duranović,  tada za predsjednika OO Ilmijje Jajce i delegata u Skupštinu UI BiH izabraše Ramiz ef. Bećirovića.
Na izborima 2007. godine, za predsjednika  je izabran Alija ef. Keško, za sekretara Senad ef. Hadžić, za delegata u Skupštinu UI - Sadik ef. Đulabić.
Na izborima 2011. godine, za predsjednika je izabran Senad ef. Hadžić, za sekretara i blagajnika Semin ef. Česo, a u Skupštinu UI izabrani su Sadik ef. Đulabić i Senad ef. Hadžić.
Senad ef. Hadžić je podnio nepozivu ostavku, te je 10.09.2013. godine, za predsjednika OO Udruženja Ilmijje Jajce, izabran Abdurahman ef. Mujak.
Na sjednici UI Jajce, održanoj 21.01.2014. godine, ostavku na mjesto sekretara i blagajnika podnio je Semin ef. Česo, te je za novog sekretara i blagajnika izabran Emin ef. Duranović.
Mladom rukovodstvu OO Udruženja Ilmijje Jajce,  Abdurahman ef. Mujaku i Emin ef. Duranoviću želimo puno uspjeha u radu. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da im pruži Svoju pomoć, te da nas sve obaspe Svojim Rahmetom. Amin.
Ramiz Bećirović

0
0
0
s2smodern

KONTAKT


Esme Sultanije 1., 70101 Jajce

Tel: 030/ 657-483

Joomla templates by Joomlashine