0
0
0
s2smodern

logo jajceHvala Uzvišenom Allahu dž.š. na svim ni'metima i blagodatima kojima nas dariva. Salavat i selam donosimo na našeg dragog pejgambera Muhammeda a.s., na njegov Ehli bejt – časnu porodicu, na njegove plemenite ashabe koji su mu pomagali din širiti, na sve  mu'mine koji su slijedili  Alejisselama i njegove ashabe, na  sve mu'mine koji ih danas slijede i na sve mu'mine koji će ih in šaa Allah, ovdje u Šibenici slijediti sve do Kijametskog dana. Poseban salavat i selam džem'atile u džamiji Šehidiji donosimo na naše  drage bosanske šehide. I vama svima kojima je Allah dž.š. nasib učinio da danas ovdje klanjate džumu i slušate ovu hutbu – esselamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.


Čestita braćo,

Allahu dž.š.  zahvaljujemo na svim darovanim ni'metima i blagodatima, a najveća blagodat kojom nas je Allah dž.š. darovao jeste vjera Islam. Donoseći salavat i selam na one koji su slijedili Alejhisselama i ashabe, mislim na sve naše pretke od Sultan Mehmed Fatiha do danas. Donoseći salavat i selam na one koji danas slijede ashabe, mislim na nas, a donoseći salavat i selam na one koji će Alejhisselama i njegove plemenite ashabe slijediti do Kijametskog dana mislim na ove najmlađe u džamiji. Ako njih ispravno odgojimo da vole Allaha dž.š. i Njegovog poslanika Muhammeda a.s., možemo se nadati da će Bošnjaka sa vjerom Islamom, ovdje u našoj domovini Bosni i Hercegovini, biti sve do Kijametskog dana. Molim Uzvišenog Allaha dž.š.  da tako i bude.
Braćo u Islamu, Danas sam radostan što mi je bilo nasib da ovdje klanjam džumu i da se sretnem sa vama. Ima više razloga za to, ali najvažniji je da se ponovo vidimo, da se sretnemo, da se poselamimo. Da se rukujemo, jer kada se dva brata muslimana istinski poselame i rukuju tada sa njih spadaju grijesi kao lišće s drveća nakon  mraza u mjesecu oktobru.


Kada sam krenuo ovamo, vaš imam Amel ef., mi reče da vas obavijestim da će članovi Džematskog odbora posjetiti vas u nedjelju i zatražiti prilog kako bi mogli početi prikupljati dokumentaciju za imamsku kuću. To je zaista dobro. Trebate sve učiniti da izgradite imamsku kuću, jer ćete tek tada moći imati potpunu funkciju džemata. Svaki džemat treba imati imamsku kuću i to blizu džamije. Gdje je imamska kuća blizu džamije, imam je u džematu dvadeset četiri sata.  U tom slučaju, imamu je olakšano raditi, a postižu se dobri rezultati.  I danas  se sjećam kada sam donio Rješenje za izgradnju ove džamije. Predao sam ga tadašnjem Džematskom odboru i dao svoj skroman prilog. To ću učiniti i danas, te i vas  sve pozivam da sa svojim prilozima učestvujete u svim hairli akcijama, a danas vas posebno pozivam da u ovoj akciji učestvujete koliko možete. Nemojte sebi dozvoliti da korisne akcije budu bez vas. Uključite se pa makar i skromnim prilogom.


Čestita braćo,

Vjerujem da ste bili obaviješteni o tribini koja je u prošli petak održana u Jajcu.  Neko od vas je i prisustvovao. U prošli petak, 17.01.2014. godine,održana je tribina o patriotizmu. Organizatori tribine bili su Medžlis Jajce i BZK Preporod Jajce. Na tribini su govorili generali: Atif Dudaković, Fadil Hasanagić i Fikret Čuskić, pukovnik Vahid Dervišić, glavni imam Zehrudin ef. Hadžić i predsjednik Preporoda Jajce g. Almir Kunić. Tema tribine i gosti predavači privukli su veliki broj posjetilaca. Velika sala Općine Jajce bila je pretijesna, te su mnogi stajali na hodniku. Govornici su nadahnuto i dobro govorili, svako na svoj način, ali je cilj kod svih bio isti. U svojim govorima isticali su želju da  država BiH krene  putem uspjeha i da svi narodi u njoj žive u miru i da budu ravnopravni.


Svojim govorima izmamili su burne aplauze, a generala Dudakovića je publika pozdravila velikim aplauzom i ustajanjem na noge. Naši generali svojim govorima o patriotizmu potrošili su predviđeno vrijeme za trajanje tribine, te nije bilo vremena za pitanja i diskusije, a da je bilo vremena namjeravao sam se javiti za riječ i evo šta sam ja tu večer mislio reći:


Pohvalio bih organizatore tribine i čestitao na organizaciji. Zahvalio bih visokim gostima na učešću i istakao slijedeće: Jajčani su položili sve ispite iz patriotizma. Jajčani su dokazali kako se voli domovina, kako se voli svoj kućni prag, kako se voli svoj zavičaj i svoj narod. To je dokazano 1992. godine prilikom organizovanja odbrane svog naroda i ovih prostora. Jajčani su svoj patriotizam dokazali uključivanjem u jedinice Armije RBiH i formiranjem svoje,  jajačke brigade. Jajačke gazije su dale veliki doprins u odbrani, a zatim i oslobađanju velikog dijela okupirane države BiH. Šibenjani su svoj patriotizam dokazali svojom brojnošću u redovima Armije RBiH, pa je tako najviše i šehida iz Šibenice koji za odbranu našeg dina i domovine dadoše ono što je najvrjednije. Šibenjani su dokazali svoj patriotizam i ljubav prema svome ognjištu, posebno nakon drugog protjerivanja (02. i 03.  avgusta 1997.godine, ovaj put od drugih din-dušmana) i nakon što su doživjeli najveće uvrede, Šibenjani se i nakon svega doživljenog ponovo masovno vratiše na svoja potpuno porušena imanja, na svoju očevinu, djedovinu i pradjedovinu. Zato dragi Šibenjani od srca vam čestitam  pokazani i dokazavi najviši  stepen patriotizma. Jajčani se mogu ponositi svojim patriotizmom, a vi Šibenjani, ponajviše. Mubarek olsun vam na tome! Svoj patriotizam  dokazali su  i naši službenici koji su bili zaposleni u Općini 1998. godine, na čelu sa našim sadašnjim predsjednikom hadži Nijazom Duranovićem,  koji su  u tom teškom vremenu došli u općinu Jajce  kada ih je tadašnja vlast ignorisala, kada su službenici tadašnje vlasti od njih glave okretali, kada nigdje u Jajcu ni smrtovnica sa zelenom bojom nije mogla ostati postavljena ni jednu minutu, jer samo što se pomakne onaj koji ju je postivio već je druga ruka skida ili cijepa. I zaista brojni su primjeri pokazanog i dokazanog patriotizma Jajčana-Bošnjaka koje treba isticati da bi to ovi najmlađi saznali i da bi mogli to cijeniti.


Ali, braćo moja draga,  nama je i potreban najjači patriotizam. Zašto? Pa zato jer smo i u ovoj hefti imali nekoliko udara na našu domovinu i nas Bošnjake: Ono što su dinski dušmani-četnici pripremili u dalekoj Americi sve nas je duboko potreslo.Tamo  su na slavlju 09. januara „BH diplomate“ javno poricale genocid, poricale  zločine, veličale ratne zločince i ponosile se time. I tako trošeći velika finansijska sredstva poreznih obveznika, živeći na „visokoj nozi“ i koristeći sve blagodati države BiH oni je javno ruše i poriču ono što se nikada poreći nemože. Njima, ali i drugima koji su njima slični nije mjesto u diplomatiji. Oni koji su ih imenovali trebali bi ih odmah otpustiti s posla i poslati na Romaniju da nekome u najmu budu, ako bi ih neko htio primiti, jer takvi ne zaslužuju ni čobani biti. Zabrinjava nas šutnja i naših diplomata koji rade s njima. Šta je,zašto šute? Jeli se nečega plaše? Kukavice jedne. I oni bi trebali nazad u Bosnu i mjesto im je takođe u najmu kod nekoga da čuvaju stoku, ali se bojim da nebi bili sigurni  ni dvije ovce čuvati. Kukavica  nikad ne može biti ni šehid ni gazija, on je samo kukavica. Drugo, što nas je sve potreslo jeste smrt nane Hadžere Ćatović-Bijedić koja je simbol bošnjačkog nevinog stradanja u dvadesetom vijeku. Ona je 1941. godine 73 dana provela u jami Čavkarica, bez hrane i vode, okružena mrtvim tijelima ubijenih i u jamu bačenih najbližih srodnika i komšija.Preživjela je, ali četerdeset godina se o tome nije smjelo ništa govoriti. Progovorilo se tek devedesetih godina prošlog stoljeća. Preselila je na ahiret daleko od rodnog kraja, u Danskoj, ali je dovezena i ukopana i Grančarevu kod Trebinja gdje je bila udata. Dženazu joj je  predvodio muftija mostarski Seid ef. Smajkić. Nana  Hadžera je bila živi svjedok zločina nad Bošnjacima, o kome se nije smjelo govoriti i za koji niko nije odgovarao. Iako je svakome jasno da je u Bosni, a posebno u Istočnoj Bosni, počinjen genocid i danas se u Višegradu i drugim mjestima sa spomenika žrtvama agresije skidaju natpisi genocid. Braćo, naša je obaveza da našim najmlađim kažemo istinu koju je naš narod doživio i preživio, jer to u školama neće naučiti, pošto su nastavni planovi tako sastavljeni da se to ne spominje, a s namjerom da se ne govori kao što se nije govorilo ni o svim zločinima iz Drugog svjetskog rata.


Čestita braćo,Na početku hutbe sam rekao, da ako ove najmlađe  ispravno odgojimo, da vole Allaha dž.š. i Njegovog poslanika Muhammeda a.s. možemo se nadati da će Bošnjaka sa vjerom Islamom, ovdje, u našoj domovini Bosni i Hercegovini, biti sve do Kijametskog dana.
Potvrda postojanja ljubavi jeste spremnost čovjeka da se žrtvuje u ime onoga kome je usmjerena. Kada se radi o ljubavi prema Allahu dž.š., dokaz njenog postojanja je spremnost  mu'mina da  u ime Allaha žrtvuje imetak, vrijeme, cijeli svijet pa i sebe.
U 24. ajetu sure Et-Tevbe Allah dž.š. kaže:
»Reci«: Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate — miliji od Allaha i Njegova Poslanika i od borbe na Njegovu putu, onda pričekajte dok Allah svoju odluku ne donese, a Allah griješnicima neće ukazati na pravi put“.
U 31. ajetu sure Ali Imran Uzvišeni Allah kaže:
»Reci:« Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!« — a Allah prašta i samilostan je«.
Ovaj kur'anski ajet nam nedvosmisleno govori da je poslušnost Poslaniku a. s.,  istovremeno i ponajprije pokornost Allahu dž. š. Da bi bili Alejhisselamu poslušni i da bi ga potpuno slijedili potrebno je da upoznamo Siru -njegov životni put. To je naša obaveza, jer tek kada nekoga upoznamo možemo ga istinski voljeti. Drugi halifa hazreti Omer r.a. je rekao Poslaniku s.a.v.s.:
„O Allahov Poslaniče, ti si mi,  draži od svega drugoga osim od mene samoga.“Na to mu Allahov Poslanik reče:
„Ne tako Omere, dok ti ne budem draži i od tebe samoga.“ – Nakon izvjesnog vremena Omer r.a. ponovo reče:
„O Allahov Poslaniče, tako mi Allaha, ti si mi draži od svega pa i od mene samoga.“ Tada mu Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori riječima:  „Sada, Omere!“  U drugom hadisu Muhammed a. s. je rekao: »Niko od vas neće biti vjernik sve dok mu ja ne budem draži od njegovih roditelja, njega samog i svih ljudi!« (Buharija i Muslim)                                                                                                     Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da nam pomogne da činimo samo ono čime će On biti zadovoljan, da budemo Njegovi istinski robovi, sljedbenici našeg dragog pejgambera Muhammeda, a.s., da činimo samo ono što je hajr, a da se klonimo svakog, pa i najmanjeg šerra-zla.  Molimo Ga da u našoj domovini Bosni i Hercegovini  zavlada istinska pravda, da ljudi budu istinske patriote, da nestane nepravde, da nestane mržnje i zavidnosti. Amin.

Šibenica, 24.01.2014. godine – Hutbu održao Ramiz ef. Bećirović

0
0
0
s2smodern

KONTAKT


Esme Sultanije 1., 70101 Jajce

Tel: 030/ 657-483

Joomla templates by Joomlashine