0
0
0
s2smodern

   „A svetili su im se samo zato što su u Allaha, Silnoga i hvale dostojnog, vjerovali, čija je vlast i na nebesima i na Zemli, - a Allah je svemu Svjedok“. 8. i 9. ajet sure El-Burudž. Cijenjena braćo,

Danas 13. juna 2014. – odnosno 15. ša'bana 1435. godine tema hutbe je : Naše sjećanje ne smije izblijediti. Povod za ovu temu  je održana manfestacija MIZ Jajce pod nazivom: „SPOMEN NJIMA PO(R)UKA NAMA“. Manifestacija je trajala od 01. do 08. juna, a posvećena je podsjećanju na 329 šehida koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam države Bosne i Hercegovine i 127 nevino ubijenih Bošnjaka na području MIZ Jajce. Do sada je utvrđen broj od 127 nevino ubijenih Bošnjaka na našem području, ali nije i konačan, jer je Komisija civilne zaštite tadašnje agresorske vlasti u Jajcu sačinila spisak pronađenih beživotnih tijela na području Jajca ne navodeći ko je ubijen, a ko je umro.                              

Braćo,

Pored 13 šehidskih mevluda koji su u našim džematima postali tradicionalni, ove godine na inicijativu glavnog imama Zehrudin ef. Hadžića održana je pomenuta manifestacija, a programi su održani u Jezeru, Jajcu, Pšeniku, Kokićima i Cvitoviću. Početak ove manifestacije bio je na mostu u Jezeru, gdje  je izveden program posvećen zločinu u Jezeru, Čerkazovićima i Ljoljićima. Gost – predavač bio je muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović. Drugi dan, u Jajcu  je održan simpozij o zločinu. Predavači su bili dr. Enes Ljevaković, muftija sarajevski, dr. Fikret Bećirović i profesor Mustafa ef. Spahić. Treći dan prikazan je dokumentarni film „Na Drini krvavi Višegrad“, četvrti dan održano je  finale mektebske olimpijade 2014. godine, peti dan na Pšeniku je upriličen program posvećen „Simbolu povratka“, sa posebnim sjećanjem na ubistvo i spaljivanje rahmetli Hazima Šahmana, a  predavanje je održao Emir ef. Pajt,  glavni imam MIZ Kiseljak. Šesti dan džumu namaz u Kokićima predvodio je i bio hatib Ermin ef. Vučkić, glavni imam MIZ Ključ, te je upriličena posjeta pet lokacija na kojima je izvršen zločin nad Bošnjacima Kokića i mezarje gdje su nakon pronalaska ukopani ovi nevino ubijeni Bošnjaci. Sedmi dan održan je centralni šehidski mevlud u džamiji Esme Sultanje u Jajcu,  a vaiz je bio muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić. Osmi dan manifestacije proučen je Ja Sin,  tevhid i dova u mektebu Cvitović, a vaz je održao glavni imam Zehrudin ef. Hadžić koji je imao zapažen vaz na svim programima.
Prisustvovao sam svim programima, te u  ovoj hutbi želim da javno sa ovog mjesta pohvalim inicijativu, a zatim i cjelokupnu organizaciju i sve učesnike ovih programa – izvođače i slušaoce koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju. Posebnu pohvalu upućujem svima onima koji su finansijski podržali ovu manifestaciju. Svim programima posvećena je velika pažnja.  Imami domaćini: Semin ef. Česo,  Nedim ef. Glamočić, Senad ef. Hadžić, Abdurahman ef. Mujak,  Fikret ef. Meštrovac i Emin ef. Duranović, bili su na visini svog zadatka. Imami učesnici u programima također, a tako je i trebalo biti,  jer svi programi su bili izuzeno važni.  Zašto? 


Pa zato, jer su posvećeni sjećanju na 329 inšaa Allah šehida koji su za odbranu dina i domovine Bosne i Hercegovine dali ono što je najvažnije i 127 nevino mučenih, zlostavljanih, premlaćivanih  i  ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja na području MIZ Jajce, te svih šehida i nevino ubijenih Bošnjaka u BiH. Na području MIZ Jajce ubijena su dva Hazima: Hazima Tutića  ubiše četnici - srpski agesori u kući u Vincu 1992. godine, a Hazima Šahmana također u kući na Pšeniku 1997. godine, ubiše, a zatim zapališe Bobanovi učenici – hrvatski ekstremisti – ustaše.  Braćo,  ko od naše djece išta zna o devetnaestogodišnjem bosanskom šehidu Erminu Meštrovac sinu Smaje i Naze iz Lendića koji je  na osluženje vojnog roka u bivšu JNA upućen 16.07.1991. godine u Kovin i koji se posljednji put roditeljima javio 10.06.1992. godine, nakog čega je ubijen od strane srpskih vojnika. Njegovo mubarek tijelo je pronađeno u jezeru Perućac te mu je 02. juna 2012. godine u Lendićima klanjana dženaza gdje je i ukopan.  Jesu li naša djeca čula za Mevludina Kulića iz Vogošće kojeg također 03.09.1991. godine u Osijeku ubiše srpski vojnici što nije htio ubijati hrvatske civile. Dva dana prije ubistva usplahirenim glasom majci putem  telefona je govorio: „ Ovdje dolaze četnici i guraju nas u prve redove...prijete nam da će nas zaklati. Mama, zašto da poginem, zašto da glavu izgubim?“  Nažalost, djeca mnogih Bošnjaka nisu čula za pomenute i mnoge druge na bi gajri hak ubijene mladiće Bošnjake. A kako bi i čuli kada su memorije njihovih mobitela i laptopa pune pjevača i pjevačica iz reda agresora koji su i prije zvaničnog početka oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijali našu djecu po kasaranama takozvane Jugoslovenske Narodne Armije. Iz školskih programa lekcije o agresiji su uklonjene. Zato mi, na ovakvim manifestacijama, moramo in šaa Allah,  upoznati naše najmlađe o svim zločinima u BiH: o Srebrenici, Višegradu, Prijedoru, Biljanima, Jezeru, Šipovu, Jajcu, Kokićima, Cvitoviću, Čerkazovićima i Ljoljićima... Naša djeca trebaju znati da Din-dušmani ubiše njihove vršnjake Asmera, Adisa, Adnana, Selvedina i druge, te njihove vršnjakinje djevojčice iz Jezera i Pljeve: Elviru, Dževahiru i Besimu, samo zato što su bili muslimani, Bošnjaci. To moramo ponavljati kako nam se zločin ne bi ponovio.

Hutba u svom naslovu ima naredbu svima nama da sjećanje na pomenute zločine ne smije izblijediti, a ovom prilikom posebno napominjem da nikada ne smijemo zaboraviti ubijene kompletne porodice Topalović iz Divičana ubijene u Vitezu,  Zobić u Čerkazovićima, Ćorić u Volarima i druge.
Čestita Braćo, Uzvišeni Allah je mu’minsku krv, imetak i čast učinio svetim, Naš dragi Pejgamber, a.s., je na Oprosnom hadžu rekao: „Zaista su vam vaši životi i vaši imeci i vaša čast sveti kao što vam je svet ovaj dan u ovome gradu i u ovom mjesecu“. U drugom hadisu dok je tavafio oko Ka’be, govorio  je: „Nema ništa ljepše od tebe i tvojeg mirisa, niti ima išta uzvišenije od tebe i tvoje svetosti! Tako mi Onog u čijoj je Ruci Muhammedova duša, svetost vjernika je kod Allaha veća od tvoje svetosti“. Navodim još jedan hadis da bismo bolje shvatili vrijednost insanske, nevino prolivene krvi: „Kad bi svi na nebesima i na Zemlji učestvovali u krvoproliću jednog čovjeka, Allah bi ih sve potrpao u Vatru! “.
To iz razloga što je čovjek Allahovo stvorenje i nikome nije dozvoljeno da drugom oduzima život.  To nije dozvoljeno ni samom čovjeku,  da tu Allahovu građevinu poruši ili izvrši samoubistvo. Za onog ko počini samoubistvo, Allah u hadisi-kudsiju kaže: „Pretekao Me je rob Moj sa sobom pa sam mu zabranio Džennet“ . Uzvišeni Allah dž.š. daje  život i On jedini  je  Vlasnik ljudskog života i svega ostalog  i On  taj život i uzima.
Uzvišeni Allah je zabranio krvoproliće i u prijašnjim zakonima, svim poslanicama:
U 32. ajetu sure El-Maide Uzvišeni je rekao:
 „Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“
Nije dozvoljeno da se neko bespravno ubije, odnosno da se ubije nevina osoba, bez obzira bila malodobna ili odrasla, siromašna ili bogata. Allah je zabranio da se bilo kojoj osobi oduzima život sve dok svojim nevjerovanjem ili nepravdom ne predstavlja opasnost: U 151. ajetu sure El-En’am, Allah, dž.š., kaže:
 „...Ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kad to pravda zahtijeva,-eto , to vam On preporučuje da bi ste razmislili“ Svi zločinci- ubice i mučitelji trebaju kaznu iskusiti na dunjaluku. To bi barem donekle ublažilo bol porodicama nevino ubijenih. 
Mnogi će dunjalučku kaznu izbjeći ili će im biti znatno smanjena, a niko nema pravo ubicu pomilovati i oprostiti mu osim porodice ubijenog. Porodica ubijenog ima pravo poštediti život ubice, a zatvorsku kaznu po važećem zakonu treba svako izdržati. Otkud nekome pravo da  zločince oslobađa kazne koji su odgovorni za desetine, stotine, pa i hiljade nevino ubijenih Bošnjaka. I ovih dana smo svjedoci oslobađanja, te organizovanog dočeka osuđenog ratnog zločinca.  Mi čvrsto vjerujemo da će sve ubice-zločince stići Allahova kazna na Ahiretu. Allah dž.š. u 93. ajetu sure En-Nisa kaže:
 „Onome koji hotimično ubije mu’mina kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i proklet će ga i patnju mu veliku pripremiti“.
Na kraju koristim priliku da kažem da mnoge naše džematlije  pomenutoj manifestaciji nisu dale gotovo nikakav značaj, ni prisustvom programima ni finansijskom podrškom. Nakon iznesenog u ovoj hutbi  neka svako procijeni svoj postupak.  Ja vas neću koriti, onako kao što Jusuf, a.s., nije korio svoju braću:
„Ja vas sada neću koriti“-reče- „Allah će vam oprostiti od milostivih  On je najmilostiviji“. 92. ajet sure Jusuf
Evo šta je u jednoj pjesmi rekao jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalija Dizdar:“  Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo.... Ovdje se ne živi samo da bi se umiralo...Ovdje se i umire da bi se živjelo“.
Hutbu završavam Kur’anskom dovom: “Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!”Amin.
Hutbu  održao Ramiz Bećirović u Haddadan džamiji 13. juna 2014. godine

0
0
0
s2smodern

KONTAKT


Esme Sultanije 1., 70101 Jajce

Tel: 030/ 657-483

Joomla templates by Joomlashine