0
0
0
s2smodern

Ove riječi o mjesecu Ramazanu čuo sam na desetine puta u posljednjim danima proteklog Ramazana i tokom bajramskih dana ove, ali i prošlih godina.

Postači, istinski Allahovi, dž.š., robovi koji su potpuno svjesni ramazanskih blagodati, koji poste radi Allahovog, dž.š., zadovoljstva imaju osjećaj da je mjesec Ramazan prošao u vremenu jedne hefte ili da je trajao nekih desetak dana. Da, zaista, tako je to kada teče i prolazi  nešto što je najljepše učini nam se da je prošlo mnogo brže nego št

o je tajalo, jer sve što je lijepo i u čemu osjećamo slast i zadovoljstvo to brzo prođe.

A od Ramazana i nema ništa ljepše. Ramazanski sehuri, iftari, teravije, mukabele, vazovi, predavanja, druženja  i drugi ibadeti u kojima smo učestvovali u toku Ramazana su napunili naše baterije, te smo postali još jači, čvršći i ustrajniji u izvršavanju svega što nam je Uzvišeni Allah, dž.š., naredio i što nam je naš dragi pejgamber Muhammed,  a.s., preporučio.

Iako su  ove kao i u prošle dvije godine u Ramazanu bili i najduži dani u godini ni to nije uticalo da nam se Ramazan odulji. Iako je u tih nekoliko najdužih dana i temperatura bila prilično visoka i ti dani su ponovo brzo prošli. A 19.,20.,i 21. juna svake godine su kod nas najduži dani. Zora u ovim danima u Jajcu je bila u 2 sata i 29 minuta, a zalaz Sunca bio je u 20 sati i 45 minuta. U tim danima naš post je trajao 18 sati i 16 minuta.

Uzvišeni Allah, dž.š.,  nas je počastio da smo u ove tri godine postili najduže dane u godini. Da bi ponovo ramazanske dane postili u ovim najdužim danima trebat će proći nekih 32 ili 33 godine.

Pošto su najduži dani Ramazana ove godine bili pred bajram u tim danima sam zabilježio nekoliko izjava naših džematlija, te ću iznijeti samo neke: Idući od kuće prema džamiji  na dnevne namaze vrlo često sam pedesetak  koraka u društvu imao jednog dobrog komšiju Ismeta Ajkunića, diplomiranog pravnika u penziji, koji mi  jedan dan nakon selama idući reče slijedeće: „ Efendija, pred Ramazan sam se bio zabrinuo kako ću ispostiti Ramazan, jer imam i nekih zdravstvenih problema....Ali Hvala Allahu, dž.š., tako lahko sam prepostio sve dane da nisam nikakvu poteškoću osjetio. Bilo je i pravih ljetnih vrućina i žeđ nisam previše osjetio. Sve je bilo s lahkoćom. Evo Bajram se primakao. Imam osjećaj da je ovaj Ramazan najbrže prošao:“

Isti dan, ali pred sami iftar na dvadesetak  minuta u apoteci na Barama sretoh se sa jednom svojom učenicom iz mekteba  (mektebske 1999. i 2000. god.) Mirelom Hodžić, profesoricom engleskog jezika.

Oboje smo žurili, te nismo imali vremena za duži razgovor, ali nakon selama upitasmo jedno drugo kako nam prolaze ovi mubarek dani?

Teško je opisati s kakvim oduševljenjem ova mlada muslimanka- Bošnjakinja reče nekoliko rečenica o Ramazanu koji je već na izmaku. Mirela reče: „Žurimo da stignemo na iftar u komšiluku. Iako su dani dugi, temperatura visoka ponovo brzo prolaze da ne osjetimo neku poteškoću.

Zaista, Ramazan mjesec mi je najljepši zbog Allahove, dž.š., blagodati da ga postimo u zdravlju i posebnom rahatluku. Divan je osjećaj isčekivati iftar u krugu najmilijih osoba i znati da nas spaja ljubav prema našem Gospodaru, a imajući na umu da je Uzvišeni Allah, dž.š.,  za post obećao posebnu nagradu.

Uz pomoć sabura koji nam je Allah, dž.š., darovao, posteći ove najduže i vruće dane, onaj ko žudi  da Allah, dž.š., s njim bude zadovoljan, dani mu se ne odulje, a vrućina se bez poteškoće podnosi. Čini nam se da je ovaj Ramazan zaista brzo protekao, valjda i zbog velike želje da u njemu što više ibadetimo i dobrih djela učinimo. “

Pred iftar dvadeset osmu noć Ramazana pred džamijom sretoh se sa jednon hanumom koja je došla među prvima kako bi dočekala gošće koje će na iftar i program za žene u Haddadan džamiji u Jajcu doći iz svih džemata sa područja MIZ Jajce.

Nakon selama i uobičajenog pitanja za zdravlje, slijedilo je i pitanje kako prolaze ramazanski dani? I ova hanuma o brzini prolaska ramazana reče slično kao i Ismet i Mirela dodajući još slijedeće: „U ovim najdužim danima i kada je bila temperatura visoka molila  sam Allaha, dž.š., da još više ožednim kako bih još mnogo više osjetila Allahovu, dž.š., blagodat ove naše bosanske mubarek vode koju ne može zamijeniti nikakav u svjetskim fabrikama napravljeni sok.

Čvrsto vjerujem da je od ove naše bosanske izvorske vode bolji samo Zem-zem“. Sličnih izjava o Ramazanu zabilježio sam na desetine, a za ovaj tekst izdvojih gore pomenute da ovo istaknemo i da ostane zabilježeno.

Želja mi je da ove i druge izjave pročitaju i oni muslimani-Bošnjaci koji još ne poste strahujući da to oni nebi mogli podnijeti, jer kako god sam slušao ove zabilježene izjave tako sam čuo dosta izjava onih koji ne poste kako oni nebi mogli post podnijeti.

Čudni su, zaista čudni zaključci onih koji ne poste kako oni nebi mogli post podnijeti, a nisu ni pokušali da poste. Busaju se u prsa da su dobri muslimani, a svojim odnosom prema Ramazanu, tajno, a neki čak i javno ruše stubove Islama.

Uzvišeni Allahu, molimo Te, smiluj nam Se,  ukabuli nam ramazanske ibadete, oprosti nam sve grijehe i nagradi nas Firdevsi-džennetom. Amin.

B.I.R. HAMDI

0
0
0
s2smodern

KONTAKT


Esme Sultanije 1., 70101 Jajce

Tel: 030/ 657-483

Joomla templates by Joomlashine