0
0
0
s2smodern

Asocijacija žena“ MIZ Jajce Esma sultanija“ u suradnji sa MIZ Jajce i muftijstvom travničkim organizovali su jednodnevnu manifestaciju „Dan Esme sultanije“ koja se danas održala u našem gradu.

 

Ovo je prvi projekat ove vrste u Bosni Hercegovini namijenjen ženi i porodici, a glavni je cilj promovisanje porodičnih vrijednosti te afirmisanje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice.

U prepunoj sali Doma kulture Jajce održan je svečani poguram na kojem su dodijeljene nagrada i priznanja istaknutim aktivisticama iz našeg grada. Priznanje je dobila Dževahira Šehović, predsjednica Udruženja građana oboljelih od karcinoma Nada-Jajce, Emina Muresel najveći žena vakif u Jajcu poslije Esme sultanije, te Rešida Kovačević koja 17 godina dobrovoljno uljepšava naš grad.

Priznanja su dobile još i istaknute žene, mualime s područja muftijstva travničkog, a one su: Ulfeta Šečunović (Gornji Vakuf), Suvada Šehić (Bugojno), Emina Palić (Travnik), Fatima Hajrić (Novi Travnik), Đenana Topoljak Ahmić (Vitez), Četiba Dogan (Donji Vakuf), Ensara Srebrenica (Busovača) i Sabina Hajrić Duranović (Jajce).

Posebno prizanje za svoj rad i doprinos u radu IZ BiH dobila je Dževada Šuško.

U svom uvodnom izlaganju predsjednica Asocijacije žena MIZ Jajce Esma sultanija osvrnula na sami početak djelovanja i rada.

-Danas smo se okupili da kroz legendu i ime Esme sultanije damo podršku i unaprijedimo djelovanje sultanije našeg doba. Naš uvaženi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein-ef.Kavazović prepoznao je potrebu žena koja je djeluju u aktivu, udruženjima i asocijacijama, a te žene bitno mijenjaju i omogućuju djelovanje i rad IZ BIH. Danas smo podijelili nagrade, uživali u učenju časnog Kur'ana te predavanju i druženju, rekla je Mirela Duranović- Humić, predsjednica Asocijacije.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić.

-Islamska zajednica je prije nekoliko godina otpočela proces integracije ženskog aktivizma i dala prostor našim ženama muslimankama i onima koje to nisu da učestvuju u radu, hizmetu i zajednici. Muftijstvo travničko i MIZ Jajce otišli smo korak naprijed i dali smo da sudjeluju u radu naših institucija. Mi želimo da priznamo rad žena i shodno s tim da ih nagradimo, a zato javnost treba da zna, rekao je Hadžić.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je istakao vrijednost i značaj žene u društvu.

-Uložilo se dosta truda da bi se organizovala ova manifestacija koje će biti prepoznata kao nešto vrijedno. Mi se često okupljamo da bi obilježili neke tužne događaje koje bude negativne emocije, a danas to nije slučaj jer budimo samo radosne emocije. Osim toga danas smo veseli što ćemo dati priznanje onim ženama koje su vrijedne i čestite, rekao je Adilović.

Nakon svečanosti upriličena je promocija zbornika “Muslimanska porodica-prava i dužnosti”, dok je u džamiji Esme sultanije  održana promocija žena hafiza te predavanje Esme Abdibegović-Imširpašić na temu “Žena muslimanka kao dio zajednice”.

Na području travničkog muftijstvo ima 14 hafiza, a njih četiri Nermina Čekić, Harisa Brkić, Amela Šehić i Selma Hodžić predstavile su se danas učenjem nekoliko dijelova časnog Kur'ana.

Manifestacija završila u poslijepodnevnim satima porodičnim druženjem na Malom Plivskom jezeru, a uveličali su je BZK Preporod, hor “Ismihan”, te mlada Lamija Leko bivša učesnica regionalnog takmičenja “Neki novi klinci”.

Jajce-online.com

0
0
0
s2smodern

KONTAKT


Esme Sultanije 1., 70101 Jajce

Tel: 030/ 657-483

Joomla templates by Joomlashine